Ambler House

Ambler House photos: Chris Schmid and David Gluns

A live-work requirement and beautiful views sculpted this home for a young family who balance the demands of raising two young boys and owning a successful clothing company.

Through a careful analysis of the site, local Bylaws, and an understanding of possible future growth in the neighbourhood (which included a 3D model of a hypothetical neighbour), the Ambler House was designed to capture unobstructed views toward the mountains and Kootenay Lake in perpetuity. The L-shaped floor plan provides a sheltered outdoor play area for the kids while defining two wings of the house: a ‘work wing’ and a ‘family wing’. With a modest budget, conventional and affordable construction techniques (including ICF foundations, prefabricated roof trusses and standardized windows) are adapted to create a custom home which balances view and privacy, solids and voids, dark and light. The Ambler House is about ‘moments’ of contemporary, custom design, embedded within a more conventional and affordable structure.

Location: Nelson, BC
Client: Private
Team: S.O.A. (Architect), Renaissance Construction (General Contractor).
Year: 2015
Status: Built